Fråga 2020/21:754 Utredning om Sjöfartsverket

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Onsdagen den 22 april 2020 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande om att regeringen skulle utreda Sjöfartsverkets verksamhet och finansiering för att hitta en bättre organisation än den nuvarande.

Sjöfartsverket är navet inom svensk sjöfart. Det ansvarar för våra sjövägar samt utmärkning, sjökort, isbrytning, lotsning, sjö- och flygräddning med mera. Sjöfartsverket är ett av Sveriges tre kvarvarande affärsverk. Verkets ekonomi är synnerligen ansträngd och staten måste vidta åtgärder för att säkra verksamheten.

Affärsverkets huvudsakliga finansiering sker främst genom uttagande av avgifter från handelssjöfarten medan en mindre del är kopplat till anslag från staten och andra intäkter. Detta finansieringssätt försätter tyvärr Sjöfartsverket i ett så kallat moment 22. När uttaget av avgifter från sjöfarten blir för stort riskerar handelstrafiken i svenska farleder att minska. Aviserade avgiftshöjningar på såväl farleds- som lotsavgifter riskerar att hämma och kanske till och med slå ut svensk sjöfart. Detta förhållande ledde till att trafikutskottet riktade ett tillkännagivande till regeringen i april månad.

Den pågående pandemin har ytterligare försämrat Sjöfartsverkets ekonomi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka konkreta åtgärder har ministern vidtagit i syfte att tillmötesgå tillkännagivandet från trafikutskottet angående behovet av en utredning om Sjöfartsverkets verksamhet och dess finansiering?