av Marléne Lund Kopparklint (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
För en tid sedan kom lagrådsremissen rörande hur regeringen vill implementera EU:s vapendirektiv. Innan den kom meddelade regeringen genom statsrådet Mikael Damberg till medierna att man vill följa Danmark och Finland i fråga om implementeringen. Båda dessa länder har överimplementerat direktivet och lagt på egna nya restriktioner av olika slag som går över EU:s miniminivå och som försvårar och motverkar jakt och sportskytte. Med detta uttalande kan man förutsätta att Sveriges regering också avser att gå längre än EU:s minimikrav. Dambergs uttalande ska nog tolkas som att regeringen också avser gå längre än EU:s minimikrav.
Till detta bör nämnas att regeringens tre tidigare försök att implementera vapendirektivet har fallit på grund av att man samtidigt försökt införa nya restriktioner som EU inte kräver och som tydligt skulle försvåra för jakt- och sportskyttesverige. Vid dessa tillfällen beskrev också regeringen dessa nya restriktioner som EU-krav, vilket inte stämmer.
Regeringen lägger frekvent fram olika förslag till restriktioner för laglydiga jägare, sportskyttar och samlare, som bestämt skulle försvåra och motverka utövandet av jakt och sportskytte. Detta visar tydligt att de inte tänker ändra uppfattning.
Regeringen försöker köpa stöd för de nya restriktionerna genom att locka med lättnader för tillstånd för ljuddämpare. Ljuddämpare har emellertid inget med EU-direktivet att göra, och riksdagen har redan fattat beslut om att tillståndsplikten ska avskaffas. Dessa så kallade lättnader betyder därför att man går tvärtemot riksdagens tillkännagivande i frågan. Frågan om ljuddämpare är dessutom ett förslag som regeringen tidigare använt för att söka stöd för nya restriktioner för jägare, sportskyttar och samlare men som den senare tvingats backa om och inte föreslagit avskaffad tillståndsplikt.
Riksdagen har de två senaste åren beslutat om 15 tillkännagivanden inom vapenområdet med innebörden att reglerna för jägare, sportskyttar och samlare ska bli mindre restriktiva. Det har även tillkännagetts att riksdagen vill ha implementering på miniminivå. Inget av detta har genomförts av regeringen utan man fortsätter att gå emot riksdagens beslut.
För att undvika eventuella böter från EU bör inte Sverige införa några ytterligare restriktioner, utan låta mininivån gälla.
Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:
Hur ämnar statsrådet verka för att undvika böter till följd av att Sverige inte har implementerat vapendirektivet?