av Lars Püss (M)
till Utbildningsminister Anna Ekström (S)
I skrivande stund ligger det ett antal förslag på riksdagens bord som syftar till att skärpa tillsynen och kontrollen av våra utbildningar. Moderaterna kan inte annat än berömma dessa initiativ. För oss är det en självklarhet att den som hanterar skattemedel också måste vara beredd på att bli granskad i fråga om hur dessa skattemedel hanteras.
För oss handlar det dock inte bara om hur man följer lagar och förordningar. Det handlar också om vilken kvalitet man får. Här skiljer sig regeringens strävanden från våra. I fråga efter fråga har vi efterlyst att kvaliteten måste vara med som en faktor när man värderar en utbildning, skolenhet eller huvudman. Därför har vi till exempel i vårt budgetförslag skjutit till 40 miljoner kronor extra till Skolinspektionen för att just kvaliteten ska granskas i större omfattning än tidigare.
Men, det här gäller inte för vare sig folkhögskolor eller studieförbund – verksamhet som får över 4,5 miljarder kronor från statskassan varje år. Här råder i stället en helt annan ordning. I stället för att en oberoende myndighet granskar misstänkta oegentligheter så tillåts den misstänkte att utreda sig själv. Det är en närmast barock ordning i ett rättssamhälle med någon form av självaktning.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:
Vad avser ministern att göra för att all utbildning ska granskas på ett likvärdigt och rättssäkert sätt, oavsett utbildningsform och huvudman?