Fråga 2020/21:749 Finansieringen av förvarsplatser hos Migrationsverket

av Katarina Brännström (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige har det i flera år varit och är fortfarande brist på tillräckligt många förvarsplatser. Många som borde tagits i förvar inför att utvisas släpps fria, med resultatet att många försvinner och stannar kvar illegalt i Sverige. 2018 fick Sverige kritik av EU-kommissionen för den stora bristen på förvarsplatser. Man skrev att det är ”av yttersta vikt” att antalet platser ökar, annars riskerar vi att bryta mot vårt åtagande att verkställa utvisningar och avvisningar av personer som inte har rätt att vistas i landet.

Migrationsverket har efterlyst många fler platser än vad som givits. Enligt generaldirektören för Migrationsverket ska det 2021 finnas 520 platser på olika förvar. Men generaldirektören sa den 25 november på ett möte med socialförsäkringsutskottet med anledning av nästa års budget att det saknas mellan 70 och 80 miljoner kronor i finansiering för dessa platser. Det innebär i praktiken ett indirekt besparingskrav på Migrationsverket. Man betonade att förvarsplatserna är viktiga då behovet är stort.

När Maria Malmer Stenergard (M) i oktober förra året frågade justitie- och migrationsministern fick hon till svar till att "förvarskapaciteten är en angelägen fråga för regeringen" samt att man i budgetpropositionen för 2020 tillfört medel för att permanent bibehålla nuvarande kapacitet om 520 platser.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att vidta åtgärder så att fortsatt drift av förvarsplatser tryggas?