Fråga 2020/21:746 Avpersonifierade ansökningar

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Företag med minst 250 anställda har från och med år 2017 ålagts att göra mångfaldsredovisningar där bland annat arbetet med mänskliga rättigheter, mångfald, sociala frågor, personal och jämställdhet ska redovisas. Mångfaldsredovisningar innehåller högst privata uppgifter om anställda och styrelseledamöter. Det handlar bland annat om att kartlägga människors kön, bakgrund och födelseland. För att erhålla mångfald inhämtas i många fall också uppgifter vid rekrytering för att kunna sortera sökanden.

Flera civilekonomer och en professor i företagsstyrning argumenterade i juli 2020 för frivillighet framför kvotering. I en magisteruppsats har man nått indikationer på att bolag som når jämställdhet under frivillighet har högre avkastning, har fler styrelsemöten och har högre ledamotsnärvaro. Dessutom framgick det att det finns indikationer på att den frivilliga vägen har mer positiva effekter på bolag, styrelse och på individers möjligheter än vad som uppnås genom kvotering.

Att utgå från kompetens innebär riktig jämlikhet. Avpersonifierade ansökningar där man inte utgår från kön, ursprung eller liknande kan även vara effektivt för att få bort risker för jäv och annan otillbörlig påverkan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att agera för att relevant myndighet tar fram riktlinjer för avpersonifierade ansökningar?