Fråga 2020/21:744 Krisplanering och bolagsrätt

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Genom coronapandemin uppmärksammas olika sorters problematik för företagare, företagande och inom vissa bolagsrättsliga frågor som behövde lösas. För att svenska företag ska vara bättre förberedda inför kommande kriser kan bolagsrätten behöva ses över.

Exempel på problematik som löstes under pågående kris våren 2020 var beslut om lagförslag gällande underlättande av bolags- och föreningsstämmor. Beslutet innebar tillfälliga möjligheter för aktiebolag och ekonomiska föreningar att genomföra stämmor helt utan fysiskt deltagande, i syfte att motverka spridningen av coronaviruset. Ett annat exempel var beslut om att göra en översyn med tillfällig inriktning på de tidsfrister i aktiebolagslagen som gäller för personligt betalningsansvar vid kapitalbrist. Detta då det fanns risk att bolagsföreträdare avvecklar livskraftiga företag för tidigt av rädsla för att annars drabbas av ett personligt betalningsansvar.

Flera problem och förslag diskuterades våren 2020. Flera lärdomar kan göras av krisen under våren 2020 – en kris som fortfarande pågår med allvarliga negativa effekter för många företagare och företag. En lärdom är att mycket saknas inom krisberedskapen. Det skulle hjälpa både företagare och näringsliv om det fanns en beredskap till snabbt agerande även inom bolagsrätten.

Det är viktigt att ta lärdomar av vårens kris och att överväga eventuella ytterligare behov av förändringar inom bolagsrätten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilka sätt avser regeringen att i förebyggande och förbättrande syfte se över gällande lagrum totalt inom bolagsrätten, till nytta för svenska företag, inför kommande kriser?