Fråga 2020/21:743 Bolagsmålvakter

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det förekommer problem med så kallade bolagsmålvakter, vilka agerar som ansiktet utåt i bolag på uppdrag av den verkliga ägaren.

Ekobrottsmyndigheten och Kronofogdemyndigheten arbetar sedan något år på ett nytt sätt för att förhindra förekomsten av bolagsmålvakter. Detta med en metod som innebär att målvakterna får näringsförbud även då de inte står åtalade för brott om myndigheterna kan visa på att målvakten grovt åsidosatt sina skyldigheter som företagare, till exempel genom att de inte betalat rätt skatt och avgifter. Det kan också göras genom att påvisa fall där målvakten suttit i styrelser som gått i konkurs.

Det har rapporterats att myndigheterna genom den nya metoden hoppas på att snabbare kunna ge målvakter näringsförbud och förhindra att de används i flera företag. Det noteras också att det kommer att ta tid att starta upp metodiken. Arbetsmetoden bygger på att samma regelverk används men på annat sätt än tidigare.

Det behöver säkerställas att fungerande metodik möjliggörs, används enhetligt och följs upp för att kunna avgöra om önskade effekter uppnås. Om så inte är fallet behöver eventuellt lagstiftningen förändras för att säkerställa att bolagsmålvakter förhindras att agera.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Kommer regeringen att skyndsamt se till att en välfungerande metodik och uppföljning kommer till stånd, och om inte att se över lagstiftningen, för att motverka bolagsmålvakter?