Fråga 2020/21:741 Kompetensförsörjning för att klara säkerhetsskyddsarbetet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Säkerhetspolisen rapporterade i somras att vissa myndigheter måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter för att möta hotbilder. Samtidigt med detta ser Säkerhetspolisen också hur andra länders intresse för Sverige har ökat under de senaste åren. Både från FRA och Säpo kan vi ta del av uppgifter att främmande makt ständigt utför aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige. Detta är också något som stärkts; både intensiteten från främmande makt men även sårbarheten har ökat till följd av teknikutveckling, så gapet mellan skydd och hot bara ökar.

På ett utskottssammanträde i november i år ställde jag en fråga till Säkerhetspolisen om Sverige har tillräcklig kompetens för att möta det arbete som behöver görs runt om i Myndighets- och Kommunsverige. De menade att kompetens var en trång sektor och att många olika myndigheter slåss om samma få personer. Det behövs fler människor som är svenska medborgare, som har teknik och/eller matematikutbildning och som klarar en diger säkerhetskontroll.

Nu under hösten har MSB identifierat behov av en tydligare styrning av de statliga myndigheternas informationssäkerhetsarbete och gett ut ett föreskriftspaket som ställer krav på att statliga myndigheter ska bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete och rapportera it-incidenter som allvarligt kan påverka säkerheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet människor med rätt kompetens för säkerhetsskyddsarbete i Sverige?