Fråga 2020/21:738 Tillsättning av ambassadörer

av Josef Fransson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Jan Björklund var partiordförande för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) i elva år. Under denna tid hade han och hans parti ett tätt samarbete med partier som ansågs ligga till höger i den så kallade Alliansen. I valet 2018 gick partiet åter till val för en alliansregering, men efter valet lade Björklund i stället sitt stöd till sittande regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. En kort tid senare aviserade Björklund sin avgång som partiordförande. Ytterligare en kort tid senare aviserade Jan Björklund sitt nya jobb där regeringen hade utsett honom till ambassadör i Rom, ett av Europas mest klassiska turistmål.

Det skulle kunna ha varit så att det inte fanns någon mer kompetent kandidat än Jan Björklund för detta jobb, trots att han saknar dokumenterad erfarenhet av diplomati, men för en utomstående skulle detta lätt kunna tolkas som korruption. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

För att undgå korruptionsmisstankar inför framtiden, avser regeringen att se över regelverken för tillsättning av ambassadörer så att ett krav ska vara att man arbetat med diplomati i ett antal år innan man kan bli aktuell för uppdraget?