Fråga 2020/21:729 Straffet för nätpedofiler

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen varnade en av Sveriges mest erfarna åklagare när det gäller sexualbrott mot barn via nätet för att ändrad rättspraxis leder till att nätpedofiler får lägre straff. Problemet består i att såväl flera hovrätter som Högsta domstolen har bedömt att det är skillnad mellan att pressa barn att utföra sexuella handlingar medan förövaren tittar på i realtid och att pressa barn att spela in sexuella handlingar och senare skicka inspelningen till förövaren. Enligt dessa instanser måste förövaren ha varit ”närvarande” för att kunna dömas för att ha genomfört ett sexuellt övergrepp, vilket anses vara fallet när barn regisseras i realtid via en webkamera eller en chatt.

Det är besvärande och ytterst anmärkningsvärt att samma typ av handlingar bedöms så olika bara för att juridiken inte håller jämna steg med teknikutvecklingen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att initiera en lagändring så att sexuella brott mot barn via nätet, där förövaren har förmått offret att spela in sig själv, ska jämställas med brott begångna i realtid?