Fråga 2020/21:725 Barnäktenskap

av Sara Gille (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Allt fler unga känner oro för att tvingas giftas bort. Ungdomar har fått lära sig att ha en sked i fickan så att de fastnar i tullen vid ett eventuellt bortrövande. Detta är en fruktansvärt skrämmande utveckling. Barn ska inte behöva oroa sig för att giftas bort eller för att vara någons ägodel.

Måndagen den 23 november publicerade Sveriges Radio en artikel om två flickor i 15-årsåldern i Växjö kommun som av förvaltningsrätten i Växjö fått utreseförbud från Sverige. Under 2019 var en av flickorna nära att bli bortgift i Irak, men tillsammans med mamman lyckades flickorna fly tillbaka till Sverige. Nu har flickorna gått med på utreseförbudet då deras pappor fortfarande planerar att föra dem utomlands och gifta bort dem. När det gäller flickan som riskerade att giftas bort redan 2019 så borde myndigheterna och polisen haft lång tid på sig att ta bort detta hot så att flickan slipper tvångsåtgärder som kan inskränka hennes liv.

Barn- och tvångsäktenskap kränker individens mänskliga rättigheter, och brottet får inte rättfärdigas med kultur, tradition, sedvänja, religion eller så kallad heder.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ämnar ministern och regeringen arbeta för att föräldrar som riskerar att utsätta sina döttrar för tvångsäktenskap döms och utvisas ur landet så att döttrarna kan leva fritt?