Fråga 2020/21:724 En statlig garanti för återförsäkring vid export

av Camilla Brodin (KD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Vid sidan av de stora bekymmer som pandemin skapar inom sjukvård och äldreomsorg har vi sett en omfattande ekonomisk tillbakagång och ökad arbetslöshet under krisen.

Det är helt centralt att allt görs för att stödja och underlätta för svenska företag att kunna fortsätta genomföra affärer. Inte minst svensk exportindustri är viktig i det här avseendet. Förra året uppgick den svenska varuexporten till över 1 500 miljarder kronor.

För att underlätta exporten och i vissa fall göra den ens möjlig garanterar Exportkreditnämnden, EKN, företags utlandsaffärer. De flesta av EU-länderna har valt att låta sina motsvarande myndigheter också kunna återförsäkra och stötta den privata kreditförsäkringsmarknaden. Inte minst har man valt att göra det under den innevarande pandemin när dessa garantier blivit särskilt viktiga.

En stor fördel med detta är att långt fler ärenden kan hanteras på kort tid eftersom EKN inte blir en flaskhals i systemet.

Åtgärden i det svenska systemet har i stället blivit att EKN skapat egna erbjudanden för kortsiktiga krediter. Det kan vara en riskabel strategi om antalet ärenden ökar snabbt. Jag antar att Sverige gör förnyade analyser kring hur den svenska staten ger stöd åt exporterande företag genom garantier. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Har det gjorts någon analys av jämförbara länders agerande kring hur man stöder inhemska exportföretag och hur det kan påverka svenska exportföretags möjligheter, i synnerhet med tanke på att många andra länder erbjuder att återförsäkra den privata kreditförsäkringsmarknaden?