Fråga 2020/21:717 Den negativa utvecklingen i Uganda

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Ugandas president Yoweri Museveni har suttit vid makten sedan 1986 och har för varje år som gått gjort det klart och tydligt att han gärna använder brutalt våld för att krossa oppositionen. Mot bakgrund av att det snart är val i landet, närmare bestämt den 14 januari 2021, är det viktigare än någonsin att det internationella samfundet motverkar de auktoritära drag som präglar regimens styre.

Utöver journalister har en lång rad presidentkandidater sorgligt nog utsatts för såväl trakasserier och hot som våld av landets säkerhetsstyrkor. Det kanske mest uppmärksammade fallet är den kände musikern, tillika populäre presidentkandidaten, Bobi Wine (Robert Kyagulanyi Ssentamu) som greps den 18 november med hänvisning till brott mot rådande coronarestriktioner. Det råder dock inget tvivel om att detta är svepskäl, då den populäre politikern naturligtvis retar landets sittande president. Kyagulanyi är vid det här laget van vid att gripas och har likaså drabbats av fysisk misshandel. Flera av hans anhängare har således också drabbats, och sorgligt nog finns även en rad exempel på dödsfall när demonstranter drabbat samman med säkerhetsstyrkor.

Eftersom Uganda nu länge har varit ett samarbetsland för svenskt bistånd finns det skäl att se över hur intentionen med biståndsstrategin kan fungera bättre. I enlighet med regeringens resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd till Uganda 2018–2023 ska verksamheten bland annat bidra till just ökad demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter och för rättsstatens principer. Här ser vi en uppförsbacke med en utveckling som går åt helt fel håll, så även avseende pressfrihetsindex, där landet har tappat stort.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att med hjälp av biståndet stärka möjligheten till respekt för fundamentala mänskliga fri- och rättigheter, press- och mötesfrihet inkluderat, för att valet i Uganda ska bli mer demokratiskt och rättvist?