Fråga 2020/21:716 Uppdatering av den nationella vaccinationsplanen

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I maj 2020 presenterade regeringen sin strategi för vaccin mot covid-19. Den bestod av tre delar, varav en omfattade ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan. Utöver att ta fram en vaccinationsplan ansvarar Folkhälsomyndigheten för att distribuera vaccin till regionerna som sedan utför vaccinationen.

I augusti 2020 lämnade Folkhälsomyndigheten en delredovisning av vaccinationsplanen till Socialdepartementet. Enligt regeringsuppdraget behöver planen, efter delredovisningen, uppdateras kontinuerligt fram till dess att vaccin finns tillgängligt. Slutredovisning ska ske senast den 28 januari 2022 om de tekniska och vetenskapliga förutsättningarna då finns. Om vaccin finns tillgängligt tidigare eller om kunskapsläget så tillåter ska slutredovisning av vaccinationsplanen ske tidigare.

I nuläget har ingen uppdatering av planen lämnats efter den 31 augusti 2020. Samtidigt ser vi en utveckling där godkännande av vaccin verkar komma allt närmare. Flera EU-länder meddelar att deras vaccinationsplaner är på plats. I Aktuellt (SVT den 23 november) rapporterades till exempel att Storbritannien och Tyskland siktar på att kunna börja vaccinera i december.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Ser socialministern ett behov av att färdigställa den nationella vaccinationsplanen före årsskiftet i syfte att säkerställa att till exempel distribution av vaccin kan ske effektivt så snart ett vaccin finns tillgängligt?