Fråga 2020/21:715 Polisens arbetsvillkor och polisyrkets attraktivitet

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet poliser har ökat de senaste åren, men polistätheten i Sverige är fortfarande relativt låg. Det finns 198 poliser per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med när det var som bäst år 2010, då siffran var 216. I EU ligger Sverige i botten.

Tyvärr har även en ökning skett av antalet poliser som slutar i förtid, det vill säga innan de har fyllt 61 år. År 2017 var det flest, då 450 poliser slutade i förtid; i fjol var det 367. Likaså stod många platser tomma på Polishögskolan: Av 1 020 platser utnyttjades endast 606 i våras, och i höst är det 773 tomma platser. Allt detta påverkar polisyrkets attraktivitet.

I två Novusundersökningar har Polisförbundets medlemmar svarat på frågor om sitt arbete. Där framkommer flera intressanta svar, till exempel säger fyra av tio poliser att de planerar att lämna polisyrket, bland annat för att lönen är dålig, för att löneutvecklingen är svag och för att arbetsbelastningen är stor. Sju av tio av dem som svarat menar att deras avdelningar sällan eller aldrig har tillräcklig bemanning för att klara verksamhetens krav.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra polisens arbetsvillkor, med anledning av det som har framkommit i Polisförbundets undersökningar?