Fråga 2020/21:714 Bredband åt alla

av Ida Karkiainen (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Ett mål i strategin är att under 2020 bör utbyggnaden ha gjort att 95 procent av alla hushåll och företag har tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund.

Post- och telestyrelsens (PTS) uppföljning av bredbandsstrategin, som kom i oktober i år, visar att vi är på väg att missa 95-procentsmålet med 7–8 procentenheter. 2019 hade cirka 85 procent av hushållen och företagen i riket tillgång till 100 megabit per sekund. I Norrbottens län var motsvarande siffra cirka 78 procent.

Under 2020 har PTS delat ut 136 miljoner kronor i stöd till utbyggnad i glesbefolkade områden, områden som marknadskrafterna inte är intresserade av. Avsikten med stödet ligger precis i linje med vad som behövs och visar att regeringen vill ta ansvar för att alla medborgare ska ha jämlik tillgång till bredband. Men när PTS utformade stödet smög sig vissa urvalsprinciper in som riskerar att leda fel. Det finns urvalskriterier om kostnadseffektivitet och lägsta pris per byggnad, vilket per definition står i strid med ambitionen att nå de glesaste områdena, där priset per byggnad snarare lär vara högst. Och följaktligen var inte landets glesaste region, Norrbotten, med när fyra regioner valdes ut för 2020 som första stödår. PTS pekade i stället ut Blekinge, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland.

I budgeten för 2021 har regeringen föreslagit ytterligare 1,4 miljarder för bredbandsutbyggnad i områden som inte kommer att kunna anslutas på marknadsmässig grund. Det är mycket välkommet.

I bredbandsstrategin finns även målet att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025. I sin uppföljning av detta mål bedömer PTS att det trots regeringens ökade anslag krävs ytterligare 20 miljarder kronor, för utbyggnad i områden som inte kommer att kunna anslutas på kommersiell grund, för att uppnå målet i dess helhet. Regeringen har under såväl förra som denna mandatperiod avsatt stora belopp för bredbandsutbyggnad i hela landet. Ändå har vi högre ambitioner än vad medlen räcker till. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att hela Sverige, även landets mest glesbefolkade områden, ska ha tillgång till snabbt bredband 2025?