Fråga 2020/21:710 Dolda uppgifter om utsatta yrkesgrupper i fordonsregistret

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det finns flera yrkesgrupper som utsätts för hot, misshandel och skadegörelse på egendom. Exempel på yrkesgrupper är poliser, åklagare, domare, väktare, försvarsanställda, lantbrukare, djurtransportörer och anställda inom känsliga förvaltningar i kommuner, regioner och stat. En artikel publicerad i GP den 30 juni 2020 visar med kuslighet den vardag många lantbrukare upplever. Här är ett citat ur artikeln: ”Stäng ner. Annars ska vi sätta din dotter på knä och genomborra hennes äckliga kropp med kulor.”

Dessa yrkesgrupper och deras anhöriga kan lätt spåras i det fordonsregister som finns tillgängligt för alla via Transportstyrelsens hemsida. Förvisso lämnas inte privatpersoners uppgifter ut via hemsidan. Vid slagning får man upp följande text: ”Fordonet ägs av en privatperson och därför visas inte namn på nuvarande eller tidigare ägare i tjänsten. För att få reda på ägare kan du beställa uppgifter om privatägda fordon via e-post. Du kan också få reda på vem som är ägare via sms-tjänsten Vem äger fordonet?”

I dagens öppna register är det lätt att hitta en person man vill hota, skrämma eller påverka med våld.

För att förhindra den här möjligheten bör vissa personalgrupper erbjudas möjlighet till låsta registreringsnummer, det vill säga de skall inte vara synliga för allmänheten.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att införa begränsningar i fordonsregistret så att uppgifter om personer inom känsliga yrkesgrupper inte är öppna för allmänheten?