Fråga 2020/21:707 De ideella föreningarnas situation

av Stina Larsson (C)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

De flesta verksamheter har på ett eller annat sätt påverkats av situationen med anledning av covid-19. I första hand är det företag och offentlig sektor som drabbats ekonomiskt, men även föreningsrörelsen känner av pandemin högst påtagligt.

För knappt ett år sedan myllrade aktiviteten i Idrottssverige med turneringar och seriespel. För många föreningar är detta en bärande del av hela verksamhetens ekonomi, och många föräldrar ställer regelbundet upp för att bemanna kiosker, sekretariat och vad som behövs för att genomföra trevliga och välorganiserade evenemang. Ledare runt om i landet sätter av många timmar i veckan för att leda och utveckla barns och ungdomars intresse för idrott och rörelse. Mycket av verksamheten bedrivs och utförs av ideella krafter, men trots det så kostar det att hålla en förening igång.

På grund av pandemin och föreningarnas nedgång i arrangemang och aktiviteter riskerar nu fler ungdomar att utebli och sluta med idrott och träningar på sin fritid. Detta leder i sin tur till andra konsekvenser såsom ökad ohälsa och utanförskap bland unga. 

Jag anser att det är mycket viktigt att resurser tillförs så att föreningarna klarar att övervintra pandemin och kan bibehålla sina aktiviteter för både föreningar med lagsporter och föreningar med individuella sporter. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att landets idrottsföreningar överlever pandemin?