Fråga 2020/21:704 Stora medieplattformar som hotar yttrandefriheten

av Angelika Bengtsson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under statsministerns frågestund den 12 november ställde jag följande fråga: ”Vilka åtgärder anser statsministern behöver vidtas för att säkra att röster och åsikter inte tystas i debatten?” Frågan grundar sig i att globala medieaktörer har fått en betydande makt över informationsinfrastrukturen i Sverige. Framför allt har amerikanska och kinesiska aktörer fått omfattande möjligheter att påverka informationsspridningen och vilka yttranden som kan göras. Flera inflytelserika debattörer och politiker, men även vanliga medborgare, har tystats genom att få sitt konto avstängt på veka grunder.

Med tanke på hur stort det blivit med sociala medier och deras plattformar är det oroande att privata företag på ett enkelt vis kan stänga av konton på svaga grunder. Plattformarna har sin policy (ofta flera hundra sidor lång med komplicerade termer) att luta sig mot, medan vi som önskar svar på frågor och reda ut missförstånd eller felaktiga fakta tystas eller inte får tag på den ansvarige. Det är ett problem.

Med en snabb digital utveckling sker även förändringar som vi konsumenter många gånger varken ser eller förstår. Algoritmer är ett typexempel. Det ligger många gånger även företagshemligheter bakom själva uppbyggnaden och hur de används. Statsministern nämnde algoritmerna i sitt svar på följande vis: "Någon har sagt att vi nog bör kräva mer transparens av de olika aktörerna, inklusive de stora plattformarna, när det till exempel gäller hur algoritmer är uppbyggda. Här har vi ett gigantiskt problem. Om man fick tänka fritt skulle vi kanske ha haft någon typ av public service för sociala medier som skulle kunna garantera det här."

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgon Johansson:

 

Delar ministern synen att vi borde ha ett public service för sociala medier för att få än mer transparens i hur algoritmer fungerar och är uppbyggda?