Fråga 2020/21:700 Yrkesförarnas behörigheter under pandemin

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Yrkesförare verksamma i transportbranschen behöver med regelbundenhet förnya sina yrkeskompetensbevis och genomgå fortbildning.

Under den rådande pandemin har detta försvårats. Folkhälsomyndighetens riktlinjer och den konkreta smittorisken under den höga smittspridning som präglat landet under stora delar av 2020 har förhindrat yrkesförarna att genomföra de lagstadgade utbildningar som krävs. Detta har medfört att ett flertal förare står utan yrkeskompetensbevis och att ännu fler är i riskzonen att hamna i en liknande situation. Med den andra vågen av covid-19 har utsikterna till lättnader i restriktionerna försämrats.

Att chaufförer mister sin yrkesbehörighet riskerar att allvarligt inverka på Sveriges förmåga att upprätthålla det logistiska transportsystem som krävs för att transportera livsmedel och övriga varor – en mycket allvarlig säkerhetsrisk med andra ord.

Ansökningstiden för regeringen att senast den 1 augusti 2020 ansöka om tillfälliga förlängningar av yrkeskompetensbevis nationellt har passerat. Det återstår därför för regeringen att lämna in en ansökan direkt till Europeiska kommissionen om förlängning av perioden för att genomgå fortbildning eller förnya yrkeskompetensbeviset.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkra yrkesförarnas möjligheter att fortsätta sin yrkesutövning under den pågående pandemin?