Fråga 2020/21:688 Ängelholms flygplats och uteblivet coronastöd

av Mats Sander (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Med anledning av coronapandemin uppskattar Svenska Regionala Flygplatser AB (SRF) att underskottet till följd av pandemin uppgår till cirka 300 miljoner kronor. Den 20 juni beslutades om ett extra stöd om 100 miljoner kronor till de regionala flygplatserna. Beslutet avsåg dock inte stöd till alla regionala flygplatser utan enbart till dem som fick statligt driftsstöd 2019.

Ängelholms flygplats står vid ett normaltillstånd på egna ekonomiska ben och behöver då inget statligt stöd. Men coronapandemin slår brett och blint. Alla är drabbade av pandemin, oavsett om de fick driftsstöd eller ej året före pandemin. Alla flygplatser som är drabbade av pandemin bör också få stöd. Att använda kriteriet vilka som fick statligt driftsstöd 2019 är inte relevant när stöd nu ges till följd av pandemin.

Ängelholms flygplats har använt samma kriterier som Trafikverket fastställt för utbetalningar av det extra stödet och själva uppskattat nivån för stödet de borde bli berättigade till. Det rör sig om 17,8 miljoner kronor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att även Ängelholms flygplats ska få ekonomiskt stöd med anledning av coronapandemin?