Fråga 2020/21:683 Svenska banker som stoppar utbetalning av bistånd

av Yasmine Posio (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det svenska biståndsarbetet syftar till att minska världens fattigdom genom att förmedla resurser och kunskap som gör skillnad för människor i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. Civilsamhälle, offentlig sektor, näringsliv och universitet är alla svenska aktörer, men det mesta av genomförandet sker på plats i de länder där förändring ämnas skapas. Många biståndsaktörer i Sverige genomför sin verksamhet med medel förmedlade av Sida (eller av någon annan aktör finansierad av Sida), vilket betyder att arbetet bedrivs med svenska skattemedel och är en del av den strategi för bistånd som riksdagen beslutat om.

Biståndsaktörer i Sverige vittnar om att det har blivit allt svårare att genom det etablerade svenska banksystemet vidareförmedla pengar till många av de länder där svenska biståndsinsatser är tänkta att genomföras. Problemet har eskalerat under hösten, och de flesta banker genomför inte längre utlandsbetalningar till det de kallar för högriskländer. Även Jan Pettersson och Númi Östlund som arbetar på Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) har lyft detta som ett problem (SvD den 10 oktober 2020).

Sidas riktlinjer anger att organisationer som finansieras genom Sida i största möjliga mån ska använda det internationella banksystemet för att minska risken för penningtvätt och terrorfinansiering. När det blir allt svårare att använda det system som Sida förespråkar riskeras den verksamhet som bedrivs inom svenskt bistånd. Utan möjlighet till utlandsbetalningar blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att bedriva verksamhet, något som direkt slår hårdast mot de mest utsatta i de länder där flest svenska biståndsinsatser genomförs. Problemet riskerar också i förlängningen att minska antalet biståndsaktörer i Sverige, och därmed blir det svårt att nå målen för svensk biståndspolitik.

Inga biståndsaktörer kommer att ansöka om medel för en verksamhet som de på förhand vet kommer att vara omöjlig att genomföra på grund av att bankerna stoppar utbetalningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att underlätta biståndsutbetalningar via det svenska banksystemet?