Fråga 2020/21:681 Våldet mot oppositionella i Uganda

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 14 januari 2021 är det val i Uganda. Förutsättningarna för ett demokratiskt och jämlikt val är dock mycket små. Den sittande presidenten Yoweri Museveni, som har suttit vid makten sedan 1986, har inte tvekat inför att använda brutalt våld för att slå ned oppositionen.

Flera presidentkandidater har utsatts för hot och våld av säkerhetsstyrkorna. Den 18 november greps Robert Kyagulanyi Ssentamu, mer känd som musikern Bobi Wine, med stora protester som följd. Minst 37 personer har dött i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och civila, och nära 600 människor har gripits. Orsaken till arresteringen sas vara att Kyagulanyi brutit mot de rådande coronarestriktionerna – ett svepskäl som utgör ännu ett exempel på hur repressiva ledare använder coronapandemin för att tysta oppositionella.

Flera journalister som har försökt rapportera om händelserna har trakasserats och gripits. Reportrar utan gränser varnar för att pressfriheten i Uganda har försämrats påtagligt de senaste sju åren.

Sedan Kyagulanyi registrerade sin kandidatur i slutet av oktober har han gripits ett flertal gånger, misshandlats och torterats. Valmöten har förbjudits och polisen har angripit deltagarna med tårgas. Kyagulanyi har nu frigivits mot borgen, men våldet mot oppositionella och journalister fortgår alltjämt.

Sedan slutet av 1980-talet har Uganda varit ett samarbetsland för svenskt bistånd. Enligt regeringens resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd till Uganda 2018–2023 ska verksamheten bland annat bidra till ökad demokrati samt ökad respekt för mänskliga rättigheter och för rättsstatens principer.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern och den svenska regeringen att vidta för att säkerställa att ett rättvist, transparent och demokratiskt presidentval där mänskliga rättigheter respekteras ska kunna genomföras i Uganda?