Fråga 2020/21:680 Säkerheten för våra äldre under covid-19-pandemin

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. Hittills har över 2 800 personer som bodde på särskilt boende avlidit. Det har visat sig att under den pågående epidemin har landets regioner brustit allvarligt i vården av äldre. Därför har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, genomfört en omfattande granskning av äldrevården. Myndigheten har fått in över 20 000 tips, och den 24 november 2020 presenterades granskningen. Framför allt har man tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats.

Granskningen har visat på flera brister inom vården av våra äldre under pågående pandemi. Bland annat har äldre som bor på särskilda boenden inte fått information, vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Vården har även varit bristfällig för dem som behandlats vid livets slutskede, och så finns det brister i dokumentationen i patientjournaler hos primärvården. Granskning har också visat att andelen som fått en fysisk läkarbedömning är mycket låg. 40 procent av de patienter som inte fick en bedömning av läkare fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska. Nu ska alla regioner återrapportera till IVO om vilka åtgärder som gjorts.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen stärka vården för våra äldre samt förhindra ytterligare brister inom denna vård?