Fråga 2020/21:677 Konsekvenser av de nya miljöreglerna för bensinmackar

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I juli 2022 träder nya regler för bensinstationer i kraft. Regler som innebär att alla rörledningar under jord behöver säkras mot rost och fukt. Syftet är att förhindra spill och miljöskador, vilket är rimligt men samtidigt riskerar att få stora konsekvenser för mindre bensinmackar, inte minst i Sveriges landsbygder.

De nya miljökraven medför behov av omfattande och kostsamma investeringar för den enskilde stationsägaren, som måste bekosta en sanering av marken från spill som uppstått vid överfulla cisterner eller läckage från rörledningar. I huvudsak handlar det om att bensinmacksägarna nu åläggs att åtgärda gamla miljösynder från 70-talet och tidigare, när det inte fanns något miljötänk. Investeringskostnaden för dessa åtgärder kan uppgå till uppemot 1 miljon kronor per station, vilket kan innebära dödsstöten för en mindre, fristående bensinstation. Enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel riskerar så många som 500 bensinmackar, främst i Sveriges landsbygder, att läggas ned som en direkt följd av regelförändringen.

En sådan utveckling skulle därmed kunna få mycket olyckliga konsekvenser för människor och verksamheter som har långt till centralorterna. Detta då den lokala bensinmacken många gånger utgör navet i bygden och förutom att tillhandahålla drivmedel även säljer livsmedel och fungerar som ombud för Systembolaget, Svenska Spel, ATG, Apoteket AB, och Postnord. Ofta finns service i form av biltvätt, släpvagnsuthyrning, enklare reservdelssortiment och liknande, och inte sällan nyttjas dessa mackar av exempelvis kommunala verksamheter som räddningstjänst och hemtjänst, som annars skulle behöva transportera sig flera mil i onödan för att tanka på annan plats.

Det investeringsstöd som finns att söka och som för många bensinmacksägare är den enda förutsättningen för att över huvud taget kunna finansiera de nödvändiga investeringarna pekas dessutom ut som fyrkantigt administrerat.

Vidare är utformningen av reglerna kring utbetalningen av stödet utformade på ett sätt som gör att få bensinmacksägare kommer att kunna ta del av det.

Det vore enligt mitt förmenande ytterst olyckligt om nya och striktare miljöregler införs på ett sådant sätt att det innebär att det sker till priset av att servicen i glesbygden försämras. Ett sådant genomförande skulle potentiellt kunna leda till att respekten och acceptansen för viktiga miljöåtgärder kraftigt eroderas. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ser statsrådet på vikten av, och nyttan med, de mindre bensinmackarna på Sveriges landsbygder, och vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att motverka de omfattande negativa konsekvenser som riskerar att uppstå när det nya regelverket träder i kraft den 1 juli 2022?