Fråga 2020/21:674 En stark försörjningsberedskap

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) redovisade den 16 november det uppdrag myndigheten hade fått av regeringen att ta fram ett underlag rörande nationell försörjningsberedskap. Redovisningen från FOI är en omfattande genomgång av hur beredskapen ser ut på ett antal viktiga områden i händelse av att stora störningar i viktiga flöden skulle uppstå i händelse av kris och krig.

FOI:s redovisning ska, tillsammans med en rad andra underlag från Försvarsmakten, MSB med flera, fungera som underlag till en utredning om nationell försörjningsberedskap.

Frågan om att bygga upp en stark försörjningsberedskap är mycket viktig för Sveriges möjligheter att klara sig i händelse av kris och krig. Inte minst nu under pandemin har vi sett vad som kan hända när försörjningskedjorna inte fungerar. Det handlar om att allt från livsmedels- och läkemedelsförsörjning till transporter, digitala tjänster och energiförsörjning måste fungera.

Det är bra att regeringen genomlyser hur försörjningsberedskapen ska stärkas. Problemet är bara att det går väldigt långsamt. Som det ser ut nu så kommer vi inte att komma att få några skarpa förslag från regeringen i ärendet före valet hösten 2022. Tyvärr går mönstret igen från regeringens agerande när det gäller hela det civila försvaret. Saker fastnar i utredningar, som den om ansvar, ledning och samordning i det civila försvaret, vilken ännu inte är klar.

Som läget är nu så går det civila försvaret i otakt med utvecklingen av det militära, och det är oroande. Regeringen bör kunna ta initiativ som stärker försörjningsberedskapen redan här och nu i stället för att hänvisa allt till utredningar.

I FOI:s redovisning skrivs att det redan i dag finns åtgärder att vidta. Det gäller till exempel viss utökad lagerhållning (omsättningslager) och förberedelser för produktionsomställning hos de företag som har erforderlig teknik och kunskap. Det finns även bra exempel på hur vissa aktörer har organiserat sitt arbete på ett framgångsrikt sätt under coronapandemin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att stärka försörjningsberedskapen här och nu som ett komplement till den utredning som ska tillsättas?