Fråga 2020/21:673 Kommunernas arbete med att skapa en organisation för kris och krig

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sveriges Radio rapporterade nyligen att kommunernas arbete med att rusta för höjd beredskap inför krig eller kriser riskerar att dra ut på tiden. Fokus har i stället legat på att hantera effekterna av den pågående pandemin.

En för utsättning för att Sveriges kommuner ska kunna hantera krig och allvarligare kriser är att de har byggt upp en krigsorganisation där samhällsviktig personal är krigsplacerad. Syftet är att garantera att viktigare samhällsfunktioner kan upprätthållas. Detta är också en central del av totalförsvaret och en förutsättning för att det militära försvaret ska kunna lösa sina uppgifter i kris och krig.

Arbetet med att bygga upp kommunernas krigsorganisationer skulle ha påbörjats detta år, men har nu försenats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer att det kan komma igång först någon gång under nästa år.

Det är förståeligt att hanteringen av pandemin har orsakat förseningar, men samtidigt är byggandet av fungerande krigsorganisationer prioriterat. Arbetet med att återuppbygga det civila försvaret har gått långsamt och går inte i takt med motsvarande arbete när det gäller det militära försvaret. Det är bekymmersamt och sänker förmågan i det svenska totalförsvaret.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förstärka kommunernas möjligheter att bygga upp organisationer som kan hantera kris och krig?