Fråga 2020/21:668 Statsministerns ledning av det säkerhetspolitiska rådet

av Hans Wallmark (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

5G-nätets utbyggnad står högt på dagordningen i Sverige såväl som i övriga EU och världen. Under året som gått har säkerhetsfrågorna och aspekter kopplade till Sveriges integritet präglat diskussionerna. Flera länder har redan fattat beslut med beaktande av de säkerhetspolitiska aspekterna.

I regeringen har flera olika statsråd ansvar för olika aspekter av 5G-frågan, något som framfördes av statsrådet Ygeman i riksdagen den 3 november, i interpellationsdebatten om säkerhetsrisker med införandet av 5G-nätet. Således tydliggörs viktiga frågor om regeringens samordning, ledning och hantering av centrala säkerhetspolitiska ärenden.

5G-frågan berör säkerhetspolitik i vid bemärkelse och behöver samtidigt hanteras på ett sammanhållet sätt. Eftersom statsministern leder det säkerhetspolitiska rådets arbete, vilket inrättats för att regelbundet samordna hanteringen av frågor som rör Sveriges säkerhet i bred bemärkelse, är det således relevant att veta vad statsministern har fått för information samt hur statsministern därefter agerat.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Har statsministern i det säkerhetspolitiska rådet, och som ledare för rådet, fått information om eller diskuterat Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens yttranden till PTS inför det beslut kring 5G-utbyggnaden som meddelades den 20 oktober?