Fråga 2020/21:663 Automatiserat beslutsfattande och beivrande av fusk

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Riksrevisionen publicerade nyligen rapporten Automatiserat beslutsfattande i statsförvaltningen, där det automatiserade beslutsfattandet hos tre myndigheter utvärderas. En av de myndigheter som använder sig av automatiserat beslutsfattande och som utvärderas i rapporten är Försäkringskassan.

De tre myndigheter som utvärderas i rapporten får en övergripande gemensam rekommendation: De bör följa upp sina automatiserade beslut i syfte att säkerställa att de varit korrekta.

För Försäkringskassan tillkommer ytterligare två rekommendationer. En av dem är att fortsätta arbetet med att införa kontroller baserat på riskprofiler i föräldrapenningen för att motverka felaktiga utbetalningar.

I en rapport från Försäkringskassan från 2019 (2019:3) uppskattas kostnaden för de felaktiga utbetalningarna inom den tillfälliga föräldrapenningen till drygt 1 miljard kronor. Av denna kostnad uppskattas ungefär 620 miljoner kronor som avsiktliga, där den sökande misstänks avsiktligt har lämnat felaktiga uppgifter.

Arbetet mot fusk måste fortsätta. Det är en ekonomisk fråga – stora belopp som hamnar i fel fickor – men också viktigt för förtroendet för såväl föräldrapenningen som socialförsäkringarna i stort.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan implementerar de rekommendationer som Riksrevisionen lämnar i sin rapport?