Fråga 2020/21:656 Turkiets försök till medlemskap i EU

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Lördagen den 21 november 2020 höll det styrande AK-partiet sin kongress, och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan varnade Bryssel för att låta sig manipuleras i fråga om de allt allvarligare territoriella spänningar som beror på naturgasfyndigheter i östra Medelhavet. Erdoğan meddelade att han förväntar sig att EU kommer att släppa de sanktioner mot turkiska medborgare och intressen som införts på grund av olika tvistefrågor samt att han planerar att bygga Turkiets framtid tillsammans med Europa. De senaste åren har Turkiets kontakter med EU varit ansträngda, och förhandlingar om ett turkiskt EU-inträde är långt borta.

Att Erdoğan ena stunden talar om en gemensam framtid för att i nästa stund skicka ut en varning mot Europa ser jag som allvarligt. Samtidigt har Turkiet tydligt visat sitt stöd till terrororganisationen Daish, bland annat genom att köpa olja från terrororganisationen, vilket har varit terrorgruppens främsta inkomstkälla. Vi vet också att utländska jihadister har använt Turkiet som transitland för att kunna nå sitt så kallade kalifat och ansluta till terrorgruppen Daish samt att man har valt att hjälpa Daishsoldater på turkiska sjukhus. Allt detta har underlättat för terrororganisationen.

Men vi har även sett att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet inte är något som är viktigt i Turkiet. Den turkiska regimen begår ständigt brott mot mänskliga rättigheter samtidigt som den falskeligen beskyller demokratiska organisationer som försvarar mänskliga rättigheter för att vara terrorister.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen rörande Turkiets försök till medlemskap i EU, och på vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att stärka de mänskliga rättigheterna i Turkiet?