Fråga 2020/21:652 Kryphål i 22-regeln

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Äntligen, var vi många som sa när regeringen valde att gå längre än vad dess så kallade expertmyndighet rekommenderade beträffande stopp av alkoholförsäljning och utrymning av krogar efter klockan 22.00. I samband med detta glädjande (men sena) besked var det alltmer som tydde på att regeringen äntligen börjat vakna, efter att Folkhälsomyndigheten återkommande under pandemin har haft fel. Om nu syftet från myndigheten inte varit något annat än vad som kommunicerats ut har deras prognoser konsekvent varit felaktiga och de kraftlösa åtgärderna långt ifrån tillräckliga.

Efter att 22-regeln kommunicerats ut stod det klart att regeringen önskade att detta skulle ha en normerande effekt, och de har vid upprepade tillfällen påstått sig ha en mer långtgående lagstiftning än vad som i dag är möjligt (vilket, mot bakgrund av den enighet som finns i riksdagen inte borde vara särskilt svårt att genomföra). Just med tanke på att detta skulle ha en normerande effekt blir det därför en aning märkligt när vi ser på TV4 hur Tillståndsenheten för Stockholms stad går runt till så många krogar de kan i syfte att dels informera om 22-regeln, dels aktivt informera krogar om kryphål i lagstiftningen. I TV4 kan vi klart och tydligt se hur man nästan uppmanar tidigare ovetande krögare om att de kan slå upp portarna till sina krogar igen redan klockan 23.00, under förutsättning att där enbart serveras folköl eller lättare drycker samt mat.

Varför sker då detta? Jo, för att Folkhälsomyndigheten, som varit emot 22-regeln, har gått ut med ett förtydligande om att krogarna kan öppna klockan 23.00 igen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att det inte längre ska vara möjligt att kringgå syftet med förbudet mot stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00?