Fråga 2020/21:646 Skydd av religiösa lokaler

av Maria Nilsson (L)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Under de senaste veckorna har olika religiösa samfund i Göteborg utsatts för hot och vandalisering. För knappt en vecka sedan hade någon brutit sig in i den stora katolska kyrkan i Göteborg och bland annat vandaliserat altaret. En kyrka tillhörande Svenska kyrkan på har fått fönster krossade, och gärningsmännen har försökt tända eld på ytterdörren. Till den stora moskén i Göteborg har brev med vitt pulver skickats. Inga personer har gripits för dessa händelser.

Lägg därtill det hot som synagogan i Göteborg ständigt står under. Det var bara något år sedan synagogan utsattes för ett brandattentat när ungdomar befann sig i synagogan.

Att kunna utöva sin tro utan rädsla är en grundläggande del av religionsfriheten. En lokal dit vi går för bön, stillhet och tillbedjan är inte vilken lokal som helst. Oavsett vilken religion du tillhör så ska den lokalen vara en trygg plats – inte en plats där du behöver vända på huvudet när dörren öppnas eller skaka till vid oväntat ljud.

Inom ramen för EU uttalade EU:s inrikesministrar den 13 november behovet av att i högre grad skydda religiösa lokaler. Ministrarna aviserade även att extra medel skulle avsättas till skyddet för religiösa lokaler från EU:s regionalfonder.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:


Hur avser ministern att stärka skyddet för religiösa lokaler i Sverige, bland annat med hjälp av de EU-medel som avsatts?