Fråga 2020/21:643 Medicinsk expertis hos försäkringsbolag

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Finansinspektionen (FI) är tillsynsmyndighet över försäkringsbolagen och har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera försäkringsbolagens processer och rutiner gällande skaderegleringen vid personskador.

När det gäller medicinsk rådgivning kring personer som drabbats av skador anlitar försäkringsbolagen läkare som utför medicinsk rådgivning åt dem. Utlåtandena som läkarna gör har ofta en avgörande roll för utgången i ett skadeärende. Objektiviteten i detta system kan ifrågasättas eftersom det är försäkringsbolagen som själva ersätter läkarna för deras medicinska bedömningar, det vill säga läkarna står i beroendeställning efter­som försäkringsbolaget kan anses som arbetsgivare. Det kan också vara svårt för den skadade att förstå varför försäkringsbolagets beslut inte enbart grundar sig på slutsatser från den behandlande läkaren.

Finansinspektionen konstaterar själv i sin rapport Skadereglering vid personskada att försäkringsbolagen kvalitetsgranskar sina skadeärenden men att det saknas en oberoende granskning. I syfte att kvalitetssäkra och öka förtroendet för den medicinska rådgivningen bör detta därför stå under särskild tillsyn och omfatta kriterier för hur och på vilka grunder läkare väljs, krav på rätt och tillräcklig läkarkompetens samt frågor om intressekonflikter. I ett sådant tillsynsuppdrag bör det även ses över om de medicinska bedömningarna är väl utförda, objektiva, enhetliga och utförda utifrån korrekta under­lag.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att den medicinska rådgivningen blir objektiv när det gäller personskador som ska bedömas av försäkringsbolag?