Fråga 2020/21:640 Havsbaserad vindkraft

av Jörgen Berglund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Omställningen till ett fossilfritt energisystem i Sverige är viktigt ur ett klimatperspektiv men också ur ett försörjningsperspektiv. Ju mindre beroende vi är av energi från utlandet, desto större blir vår uthållighet i kriser och i händelse av krig.

En energikälla som byggs ut kraftigt i Sverige är vindkraft, en inte helt okontroversiell fråga i de områden där det byggs. Vindkraften byggs ut mest i norra Sverige där behovet av el är minst, och överföringskapaciteten ned till södra Sverige är kraftigt eftersatt. Många vindkraftsprojekt i södra Sverige, inte minst till havs, har svårt att komma till stånd då Försvarsmakten motsatt sig byggnationer då det skulle påverka riksintressen. Jag ifrågasätter inte Försvarsmaktens övervägningar, bland annat utifrån Sveriges viktiga sensorkedja som finns efter vår långa kust. En havsbaserad vindkraftspark utanför kusten skulle försvåra Försvarsmaktens möjligheter att bland annat övervaka och upptäcka hot mot Sverige.

I bland annat Danmark och Storbritannien har havsbaserade vindkraftsparker byggts med krav på exploatörerna att utrusta vindkraftsparkerna med nya sensorer för att tillgodose behovet av underrättelser – ett villkorat tillstånd inklusive de kostnader som uppstår om även befintlig sensorkedja behöver uppdateras. På detta sätt kan både behovet av nya energikällor och möjligheter för underrättelseinhämtning tillgodoses. Att sensorer flyttas längre ut från land ger också ännu bättre förutsättningar till tidig information. I Sverige har denna debatt hittills lyst med sin frånvaro.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har ministern och regeringen undersökt möjligheten att villkora havsbaserad vindkraft med krav på exploatörerna att bekosta nya sensorer för att på så sätt tillgodose både nya energikällor och Försvarsmaktens behov av att skydda riksintressen och i så fall, vilka slutsatser har man dragit?