Fråga 2020/21:639 Åtgärder mot effektbrist i vinter

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenska kraftnät gör bedömningen i sin kraftbalansrapport att det råder ökad risk för effektbrist i vinter. När kärnkraften i form av Ringhals reaktorer stängs ned och även viss kraftvärme riskerar att stängas ökar risken för effektbrist. Systemet blir svårplanerat eftersom variationerna i tillgänglig effekt ökar med en större andel väderberoende produktion, till exempel vindkraft och solkraft.

Samtidigt konstaterar Svenska kraftnät att flera länder riskerar att ha en ansträngd effektsituation samtidigt om vädret och vindförhållanden är lika i flera länder samtidigt. Importmöjligheterna blir då begränsade, och import kan bara bli aktuellt om de länder som Sverige kan importera från har effekt över att importera.

I myndighetens analyser, där man använder sig av två metoder, kommer man fram till att Sverige har ett underskott i effektbalansen. Hur stort det blir beror på hur kall vintern blir. Om effektbrist och eventuell bortkoppling blir aktuellt beror på om det finns möjligheter till import just då underskotten inträffar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undvika effektbrist och bortkoppling av kunder från elnätet i vinter?