Fråga 2020/21:638 Konsekvenser av att stänga Ringhals 1

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid årsskiftet 2020/21 tas reaktor 1 vid Ringhals kärnkraftverk ur drift. Att stänga ned kärnkraften riskerar få förödande konsekvenser för Sveriges möjligheter att klara klimatomställningen.

Ledande experter gör bedömningen att Sverige behöver öka sin elanvändning med uppemot 60 procent om vi ska nå klimatmålet om nettonollutsläpp till år 2045. Ska vi klara av att öka vår elproduktion i den mängd som klimatomställningen kräver behövs all tillgänglig kärnkraft. Det inbegriper en fortsatt drift av Ringhals 1.

Den svenska elförsörjningen och vårt elsystem är mycket sårbart utan kärnkraften. Svenska kraftnät bedömer att balansen mellan tillgång och efterfrågan på el kommer att försämras under de närmaste åren. Den främsta orsaken till detta är nedstängningen av Ringhals reaktorer.

Förändringar i energimixen innebär dessutom att leveranssäkerheten i elsystemet försvagas. Det ser vi inte minst utifrån de senaste årets stora elproblem i Skåne och Stockholm. Under sommaren 2020 fick Ringhals 1 startas upp tidigare än planerat vid underhåll för att kunna bidra till att upprätthålla ett fungerande elsystem. Det påvisar ytterligare det stora behovet av att Ringhals 1 även fortsatt finns tillgänglig i elsystemet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konsekvenser anser regeringen att stängningen av Ringhals 1 kommer ha på det svenska elsystemet och på Sveriges möjligheter att nå klimatmålet?