Fråga 2020/21:635 Regelverk för farliga kemiska ämnen i byggprodukter

av Helena Antoni (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

I Kemikalieinspektionens regleringsbrev för år 2015 fanns ett uppdrag att undersöka om det finns ett behov av att ta fram nationella regler för farliga kemiska ämnen i byggprodukter för att minska barns exponering. Uppdraget skulle genomföras efter samråd med Boverket och Folkhälsomyndigheten efter dialog med relevanta aktörer.

Slutsatsen av uppdraget var att Sverige bör ta fram nationella gränsvärden för avgivning av hälsoskadliga kemiska ämnen i byggprodukter. Reglerna föreslogs vara av samma konstruktion som de regler som redan finns i andra EU-länder för att minimera handelshindren.

Miljö- och energidepartementet skickade ut Kemikalieinspektionens rapport på remiss i slutet av 2015 och svar skulle vara inne senast den 18 mars 2016. Överlag var remissinstanserna positiva till förslaget, bland annat eftersom det handlar om att reglera emissionerna av hälsoskadliga ämnen från byggprodukter i stället för innehållet. Det var något som flera remissinstanser ansåg vara rätt sätt att hantera hälsoskadliga ämnen, då det är emissionerna som leder till exponering och eventuell risk.

Flera remissinstanser anförde att det bästa dock vore om regelverket var harmoniserat på EU-nivå, i syfte att främja fri handel med byggprodukter. I avvaktan på EU-regler föreslogs därför att gränsvärdena skulle baseras på de hälsorelaterade riktvärden för emissioner från byggprodukter som tas fram gemensamt inom EU (så kallade EU-LCI Values).

Sedan dess har dock inget regelverk kommit på plats.

Med anledning av ovan vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Har ministern påbörjat något arbete i syfte att ta fram ett regelverk på nationell nivå eller EU-nivå för farliga kemiska ämnen i byggprodukter?