Fråga 2020/21:634 Fiskebäcks hamn

av Lars Hjälmered (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Fiskebäcks hamn i södra Göteborg är hemmahamn för många svenska fiskefartyg, däribland flera stora fiskefartyg som sysslar med pelagiskt fiske. I dag arbetar ett par hundra personer i fiskenäringen i Fiskebäck.

Hamnen i Fiskebäck har länge brottats med att farleden in till hamnen är för grund, vilket gjort att fiskefartyg inte kunnat lägga till och landa fiskefångster där. I stället har fartyg åkt till andra hamnar, inte sällan i Danmark. Det har gjort att jobb landat där i stället för här. Vidare är det vanligt att fiskefartyg underhålls när de ändå är i hamn och landar sin fångst. Det gör att elarbeten med mera som hade kunnat ske i Sverige i stället sker i Danmark. Dessutom gör det faktum att de största båtarna inte kan komma in i sin egen hamn att de i stället får läggas vid kaj i Göteborgs hamn på kajplatser som de inte kan vara säkra att kunna använda under överskådlig tid.

 Göteborgs kommun har fattat beslut om att muddra hamn och farled. Det är klokt. Genom bättre hamnmöjligheter för fiskefartyg i Göteborg möjliggörs lossning respektive servicearbeten i Göteborg som i dag i stället sker i bland annat Danmark. Hamnprojektet kommer att bidra till nya arbetstillfällen samt kunna stärka fisket i Göteborg och övriga landet. Fiskebäcks hamn är lokal men har en nationell betydelse.

Utöver det lokala ansvaret bör man överväga hur staten kan bidra till att utveckla det svenska fisket genom insatser i Fiskebäck och i Fiskebäcks hamn. Det kan handla om insatser som stärker förädlingen. Ett annat exempel är att staten har omfattande verksamhet till havs som kan övervägas förläggas till Fiskebäck såsom polisen, Kustbevakningen och Göteborgs universitets forskningsfartyg.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomsa Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka och utveckla Fiskebäck och Fiskebäcks hamn?