Fråga 2020/21:632 Ytterligare krisstöd till företag

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronapandemin har drabbat såväl Sverige som världen hårt. Nu på senhösten pågår en andra smittvåg i bland annat Sverige. För att minska smittspridningen i samhället har fler restriktiva, begränsande åtgärder införts. Ett exempel är att inte fler än åtta personer ska kunna få mötas samtidigt. Åtgärder mot smittskydd är rimligt, men det innebär också allvarliga effekter för många företag i Sverige.

Om regeringen eller myndigheter begränsar företags möjligheter att verka är det rimligt att kompensation utgår. Tidigare stödåtgärder riktade mot företag är omvittnat krångliga och otillräckliga. Efter att nya restriktiva åtgärder presenterats av regeringen har regeringen inte samtidigt presenterat ytterligare stöd som kompensation till drabbade företag inom områden som besöksnäring, handel, kultur och idrott.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att införa ytterligare stödåtgärder och kompensation till drabbade företag givet nya restriktiva åtgärder såsom den begränsning om maximalt åtta personer i offentliga sammankomster som nyligen lagts fram?