Fråga 2020/21:630 Transporter och mobilitet i händelse av kris

av Lars Hjälmered (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige är ett stort och glest befolkat land. Vi har stora avstånd och ett kallt klimat. Fungerande transporter och mobilitet är helt avgörande för svensk ekonomi. I praktiken handlar det bland annat om att matvaror ska kunna komma till butiker, människor ska kunna ta sig till sina arbeten och färdiga industriprodukter behöver köras till kunder i Sverige eller i andra delar av världen. Utan fungerande person- och godstransporter stannar Sverige.

I ett normalläge i Sverige och världen har vi en trygg försörjning av drivmedel. Ofta tänks knappt tankar hur vi ska säkra drivmedel till fordon och reservkraftaggregat om det blir någon form av kris eller katastrof. Det gångna årets pandemi har satt fingret på detta. Försörjningen har fungerat under pandemin, men kvar är att ta en diskussion om lärdomar samt vad vi kan behöva göra för att säkra drivmedelsförsörjningen vid andra och kommande kriser.

En lösning kan vara en nationell plan för beredskap och drivmedelshantering. I arbetet med en sådan plan bör områden som fungerande handelsförbindelser, ansvar, inhemsk produktion samt lagring och logistik för att säkerställa och planera behov och kvantiteter för både civilsamhället och försvaret involveras. Det finns ett nationellt politiskt ansvar att överväga olika åtgärder för att fullfölja en plan. En solid planering gör att Sverige står bättre rustat för kommande kriser. Väljer regeringen att avstå en krisplanering för drivmedelsförsörjning är det också ett val som får konsekvenser.

Med anledning av ovan vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att göra en nationell planering för beredskap och drivmedelshantering i händelse av en kris?