Fråga 2020/21:629 Tjuvåkning i pandemin

av Helena Antoni (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I spåren av coronapandemin följer många oväntade effekter. En av dem är att tjuvåkningen i Halland ökat markant och skapat ett ohållbart beteendemönster för den svenska kollektivtrafiken. Sedan pandemins start i Sverige har Hallandstrafiken utfärdat 674 böter för tjuvåkning. Det är en ökning på över 150 procent mot föregående år. Detta trots att det i våras var 75 procent färre som åkte kollektivt med Hallandstrafiken. Det säger något om andelen resenärer som väljer att inte betala för sig och siar om ett beteendemönster som växer fram ur pandemin.

I Halland har man valt att behålla alla turer för att minska trängseln i kollektivtrafiken, men fortsätter denna utveckling kommer det inte vara långsiktigt hållbart. Man kan även anta att detta problem inte enbart drabbar Halland utan är mycket mer utbrett i landet. Får detta lov att fortgå kommer det att få långtgående konsekvenser som hindrar utvecklingen av kollektivtrafiken i Sverige.

Det bör vara en självklarhet att man betalar för sig om man nyttjar en tjänst, men det verkar många ha glömt i spåren av pandemin.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minska tjuvåkningen i Sverige?