Fråga 2020/21:628 Konsekvensanalyserna av regeringens förslag gällande företagare

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företagsamhet bygger Sveriges välstånd. Det är när företagare och entreprenörer prövar sina vingar som nya idéer, produkter och tjänster växer fram. Detta skapar i sin tur jobb och genererar skatteintäkter. Ska vi ha höga ambitioner för viktiga samhällsfunktioner såsom utbildning, sjukvård och rättsväsen krävs en näringspolitik som uppskattar landets företagare.

Att driva företag i Sverige ska vara enkelt. Villkor och skatter för landets företagare ska utformas för att inte lägga orimliga bördor på företagare. Lagar och regler ska utformas så att de är enkla att tillämpa. Regelkrångel, byråkrati och onödig administration ska undvikas i största möjligaste mån.

Det är väl belagt att regeringen brister rejält i sina konsekvensanalyser av hur olika regeringsförslag påverkar Sveriges företagare. Kostnaderna för regelkrångel har dessutom ökat med mints 1 miljard per år de senaste sex åren.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att bryta mönstret med undermåliga konsekvensanalyser av hur regeringens förslag påverkar landets företagare?