Fråga 2020/21:626 Åtgärder för att undvika elkris i vinter

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Företag och hushåll ska kunna räkna med en trygg elförsörjning. Under lång tid har Sverige haft ett av de bästa elsystemen, med hög trygghet, låga priser och låga utsläpp. Detta prövas nu. Det sista dryga året har Sverige drabbats av tre elkriser.

Vid årsskiftet kommer Ringhals 1 att stängas om åtgärder inte vidtas omgående. När förslag lagts om fortsatt drift har regeringspartierna valt att rösta för att avveckla reaktorn. Därmed minskar marginalerna i elsystemet. Regeringen har parallellt med sina stängningsbeslut valt att inte presentera några alternativ till Ringhals 1 för att bidra till elsystemets funktion och stabilitet.

Den 17 november gick Svenska kraftnät ut med en nyhet där de skrev: ”Minskade marginaler i kraftsystemen.” Svenska kraftnät skriver vidare ”Med vintern kommer kallare dagar och elkonsumtionen ökar. Förändringarna i kraftsystemets produktionsmix innebär att prognosticerat underskott för timmen med högst förbrukning i vinter har ökat till 1 700 MW, enligt Svenska kraftnäts kraftbalansrapport för vintern 20/21.”

Med anledning ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa en trygg elförsörjning och för att undvika elproblem under den kommande vintern givet Svenska kraftnäts besked om kraftigt ökat underskott när elförbrukningen är som högst den kommande vintern?