Fråga 2020/21:623 Pilotområden för moderna transportlösningar

av Lars Hjälmered (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Infrastruktur är som ett blodomlopp i vår ekonomi. Transporter är en naturlig del av våra liv. Det handlar om att kunna åka till och från arbete och studier och om att kunna resa på semester eller hälsa på släkt och vänner. Ibland sker resan med cykel eller buss, en annan gång med flyg och en tredje gång med bil. Alla transportslag behövs och kompletterar varandra. På samma sätt är det med de transporter som behövs för näringslivet och den offentliga sektorn. Viktiga transporter sker också av livsnödvändiga saker som mat och avfall.

Utvecklingen inom fordonsindustrin går nu jättefort. En stor del av arbetet handlar om att minska bränsleförbrukningen och utsläppen för att bidra till hållbara transporter, men även om att utveckla säkerhetssystem och förarstödd eller helt autonom körning.

Sverige ligger i framkant när det gäller fordonsutvecklingen, med Göteborg som det tydligaste exemplet. Bland många satsningar finns de som rör spännande områden som utvecklingen av autonoma eller självstyrande fordon. Göteborg har dessutom utvecklats till en nod för användningen av AI inom transportområdet.

I Sverige har vi verksamheter inom moderna och nydanade lösningar för transporter som ligger i absolut framkant. Vi ska dock vara medvetna om att det händer saker i andra länder också. Tar vi vara på möjligheter i Sverige betyder det mycket för företag och jobb här hemma. Försitter vi chansen är risken att tekniken och lösningarna utvecklas någon annanstans. En klok väg är att genomföra ett fullskaletest med moderna transportlösningar i någon eller några av landets större städer.

Med anledning av detta vill jag fråga Infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta initiativ till fullskaleförsök med moderna transportlösningar i några av Sveriges större städer?