Fråga 2020/21:621 Demokrati och digitala plattformar

av Josef Fransson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

De större digitala medietjänsterna, såsom Facebook, Google, Twitter, Instagram, Youtube och Tiktok, är i dag självklara som infrastruktur till kommunikation. Då flera av dessa har en monopolliknande ställning menar jag att det är fullt rimligt att samhället och politiken ställer krav på hur dessa verkar. 

I samband med det amerikanska presidentvalet blev det uppenbart hur dessa privata företag har fått en enorm maktposition där man genom såväl öppna som dolda metoder gynnade den ena presidentkandidaten framför den andra. Detta bland annat genom att låsa spridning av nyheter som missgynnade den föredragna presidentkandidaten eller neka aktörer på den andra sidan att köpa annonsplatser. Vidare tar sig Facebook och Twitter friheten att sätta gränser för vilken politik man får diskutera och hur man får diskutera den på deras plattformar, vilket i många fall renderat i avstängningar och så kallad deplattformering. Vad som händer i det fördolda med finjustering av algoritmerna kan vi på det stora hela bara spekulera om, men det är verkligen inte långsökt att tro att sökresultat och spridning av vissa nyheter manipulerats med deras högst genomskinliga agenda. Indicierna är alltför många.

Jag vill understryka att jag inte tar lätt på att reglera privata nätföretags verksamhet och menar att detta verktyg ska användas med stor varsamhet. Det är dock centralt att inte överlåta till privata företag att hantera yttrandefrihetens gränser vad gäller opinionsbildning utifrån deras egna kommersiella intressen eller åsikter, eller för den delen påtryckningar från särintressen. Att globala mediejättar tar ställning för eller emot politiker, partier eller specifika åsikter och öppet eller i det dolda gynnar eller missgynnar dessa med algoritmer och godtyckliga regeltillämpning är ett i mitt tycke ett stort och växande demokratiproblem.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad är regeringens syn på nätjättarnas växande makt och hur dessa tar sig friheter att ta ställning för personer och åsikter och agera för dessa, och avser regeringen att ta initiativ för att stävja denna utveckling?