Fråga 2020/21:619 Barnfattigdom bland ensamstående föräldrar

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Studien Millenniebarnen är en studie om ekonomisk utsatthet bland barn födda 2000. I studien har man genom att under 17 år följa barnfamiljer fångat den dynamik som behövs för att teckna en komplex bild av ekonomisk utsatthet. Den valda årskullen är millenniebarnen, totalt 113 432 barn, som följts mellan 2000 och 2017.

I studien går det att läsa att barn till ensamstående föräldrar har en avsevärt högre fattigdomsrisk jämfört med barn som levt med båda sina föräldrar under barndomen. Ett barn som bott med sammanboende föräldrar under hela sin uppväxt har en fattigdomsrisk på 19 procent, jämfört med 87 procent för barn som levt med en ensamstående förälder.

I Riksrevisionens rapport om flerbarnstillägget konstaterar man också att barnfamiljer i Sverige har i genomsnitt fått en allt starkare ekonomisk situation under 2000-talet. Samtidigt har inkomstskillnaderna mellan barnfamiljer ökat.

Andelen barnhushåll som lever i ekonomisk utsatthet är genomgående högre för ensamstående föräldrar, både i absoluta och relativa termer.

Sedan 1991 har andelen med låg relativ ekonomisk standard ökat för både sammanboende och ensamstående, men ökningen har varit betydligt större för ensamstående barnhushåll.

År 2017 var andelen ensamstående kvinnor och män med låg inkomststandard 21 respektive 11 procent, vilket kan jämföras med 7 procent för sammanboende barnhushåll.

Det är viktigt att den ekonomiska familjepolitiken möter upp de olika familjekonstellationer som finns och att träffsäkerheten ökar. Vi har föreslagit ett tillägg som riktar sig till ensamstående föräldrar med svag ekonomi i syfte att stärka dem och i förlängningen minska barnfattigdomen. Flera rapporter visar nu på ett starkt behov av riktade tillägg för ensamstående barnhushåll.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet och regeringen att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bidrag till ensamstående föräldrar med låg ekonomisk standard?