Fråga 2020/21:616 Personuppgiftsskydd i familjerättsliga processer

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I processer där frågor om vårdnad, boende och umgänge pågår inom myndigheterna är det centralt viktigt att ta hänsyn till barnet. Detta är inte minst viktigt i fall där det finns ett särskilt behov av skydd och personuppgiftsskydd.

Det finns uppgift om att noggrannheten brustit inom tingsrätten där en rådman fått kritik av JO bland annat för att en kvinnas skyddade uppgifter om boendeort för henne och barnet offentliggjordes i ett tidigt skede. Detta på grund av att det saknades ett sekretessförordnande. I fallet fanns hedersproblematik med utdömt straff för våldsbrott i bakgrunden i familjen, med risk för att kvinnan och barnet skulle uppsökas, med fara för dem. I fallet framgår även att tingsrätten vid flera tillfällen under målets handläggning övervägde hur olika åtgärder skulle kunna genomföras utan att riskera att röja uppgifterna om var och i vilken kommun de båda föräldrarna bodde.

Flera fall med liknande ärendehantering kan förekomma. Det indikerar också att det finns en problematik i fall där en förälder och/eller ett barn behöver skyddas i den utsträckningen att personuppgifter inte ska röjas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att personuppgiftsskyddet fungerar väl i de familjerättsliga processerna, sett till de fall där särskilt skydd av barn behövs, eller finns det behov av förbättringar kring detta?