Fråga 2020/21:607 Vargar i Västra Götaland

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Enligt uppgifter i medier har regeringen givit uppdrag till några länsstyrelser, bland annat i Västra Götaland, att hitta lämpliga platser för utsättning av genetiskt viktiga vargar.

Vi vet sedan tidigare att utplacering av vargar har haft ett mycket dåligt resultat och kan starkt ifrågasättas. Att använda skattepengar och arbetsinsatser för att flytta runt vargar i Sverige kan inte vara det mest prioriterade sättet att använda våra gemensamma pengar. Särskilt inte under en pandemi då regeringens och länsstyrelsernas fokus bör ligga på helt andra saker.

Att för många vargar kan ställa till med problem i naturen är känt; att bedriva renskötsel med vargar och ständiga vargangrepp är inte acceptabelt. Men det är lika oacceptabelt att ha en för stor vargstam, vilket Sverige har i dag. En för stor vargstam innebär att djurhållare inte orkar med att bedriva djurproduktion då vargen skapar skada och ständig oro. Det innebär att viktiga betesmarker riskerar att växa igen, det hotar flora och fauna, och matproduktionen som ska öka i Sverige läggs i stället ned och upphör.

Att regeringen redan har misslyckats med riksdagens mål på max 270 vargar gör att områden i Sverige har mer varg i dag än vad området klarar av. Att flytta nya och fler vargar till Västra Götaland är inte önskvärt då det hotar djurproduktionen, matproduktionen, betesmarkerna, jakten och viltvården. Västra Götaland är en av Sveriges viktigaste livsmedelsproduktionsområde med stor djurhållning. Västra Götaland har redan mer än tillräckligt med vargar, och ett antal nya problem skulle uppstå om vargar inplanterades och antalet ökade.

Att regeringen vill sprida vargen genom inplanteringar är slöseri med skattepengar, och dessutom riskerar fler vargar i Västra Götaland att hota djurhållningen, livsmedelsproduktionen och viltvården.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Har ministern gjort eller avser ministern att göra någon form av total konsekvensbeskrivning av att flytta vargar till eller öka vargstammen i Västra Götaland?