Fråga 2020/21:604 Krispaketen efter elkriserna

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige har drabbats av tre elkriser på ett år. Först drabbades Skåne och Stockholm efter att regeringen gjort ett allvarligt läge akut. Sedan påverkades hela södra Sverige när stabiliteten i hela elsystemet var hotat.

Det var rätt att vidta krisåtgärder. Alternativet, att elen inte skulle räcka till bland annat ny infrastruktur och att företag expanderar, kan inte accepteras. Däremot har det på goda grunder väckts frågor i såväl sak som form om detta krispaket. Exempelvis har Dagens Nyheter skrivit om eventuellt ministerstyre, och stora ändringar har gjorts i den svenska elmarknadsmodellen utan att det föregåtts av någon rekorderlig analys.

De flesta experter hade räknat med att regeringen själv skulle se till att krisåtgärderna utvärderas. I brist på ledarskap i Rosenbad valde vi att agera i riksdagen. I mitten av november fattade riksdagen beslut om att ge regeringen ett uppdrag att krispaketen ska utvärderas.

Det är nu upp till regeringen att avgöra på vilket sätt och när utvärderingen sker liksom på vilket sätt och när man återkopplar till riksdagen, medierna och allmänheten. Det seriösa sättet vore självklart att regeringen omgående ser till att krispaketen utvärderas, att en utvärdering sker i såväl sak som form, och att en återkoppling av resultaten presenteras redan tidigt under 2021. Allt med målet att Sverige ska stå rustat för att vidta rätt krisåtgärder om eller när elproblem uppstår igen nu i vinter, nästa sommar eller senare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilket sätt kommer statsrådet att utvärdera krispaketen efter elkriserna i Skåne och Stockholm, och när avser statsrådet att presentera resultat för riksdagen, medierna och allmänheten?