Fråga 2020/21:598 Behovet av ett implementeringsråd

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företagare skapar jobb och genererar skatteintäkter. Det är när företagare och entreprenörer prövar sina vingar som nya idéer, produkter och tjänster växer fram. Sverige behöver en näringspolitik som uppskattar landets företagare.

Att driva företag i Sverige ska vara enkelt. Villkor och skatter för landets företagare ska utformas så att de inte lägger orimliga bördor på företagare. Lagar och regler ska utformas så att de är enkla att tillämpa. Regelkrångel, byråkrati och onödig administration ska undvikas i största möjligaste mån.

De sista sex åren har kostnaderna för regelkrångel ökat med minst 1 miljard kronor varje år. Företagare har i undersökningar gett regeringen underbetyg i arbetet med regelförenkling. Många upplever att krånglet har ökat de sista åren.

Sverige bör försöka lära av andra länder. Ett exempel är Danmark där man bland annat med framgång använt ett så kallat implementeringsråd. Rådet involveras tidigt när lagstiftning ska införas, näringslivet involveras och jämförelser mellan länder sker. Även på detta område uppvisar regeringen en passivitet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att införa ett implementeringsråd enligt dansk förebild för att bidra till minskat regelkrångel?